Bibliotheek in container indien geen nieuwe locatie wordt gevonden

Op 27 maart 2014

De gemeente Haaltert is volop op zoek naar een nieuwe locatie voor haar bibliotheekfiliaal in Denderhoutem. Indien er tegen eind dit jaar nog geen locatie is gevonden, wordt de bib ondergebracht in een moderne container.

Het bibliotheekfiliaal in de Advocaat De Backerstraat in Denderhoutem verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie. "Het gebouw van de bib is enorm verouderd", vertelt schepen van Bibliotheek Laurent Volckaert (N-VA). "Er zijn enorm veel kosten aan. Het heeft geen zin meer om nog renovatiewerken te doen. Bovendien is er weinig parking en is er geen enkele gehandicaptenplaats. Rolstoelgebruikers kunnen de bib nauwelijks binnen, aangezien de parking voor het gebouw zo sterk helt. Een bibliotheek moet ook toegankelijk zijn voor gehandicapten."

Daarom is de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie. "We zijn volop bezig met uit te zoeken welke die zou kunnen zijn. Zo zijn we nog aan het bekijken wat er met de pastorij in Denderhoutem zal gebeuren. Daarnaast gaan er in heel wat gemeenten, ook bij ons, kerken verdwijnen. In Hasselt is er nu een bib in een vroegere kerk. Eén ding is zeker: de bibliotheek blijft in Denderhoutem. Dit jaar nog neem ik een beslissing. Als er geen locatie is gevonden, komt de bib in een container aan de muziekschool. Er bestaan tegenwoordig zelfs al containers met een verdieping. Het ING-bankcomplex op de Albrechtlaan in Aalst is bijvoorbeeld een container. Eind volgend jaar moet de bib op een nieuwe locatie gevestigd zijn."

Intussen loopt er een actie naar aanleiding van de Jeugdboekenweek zowel in de hoofdbib in Haaltert als in het filiaal in Denderhoutem. De leerlingen van Groot-Haaltert kregen de opdracht om een affiche met als thema 'Houd de jeugdbib open!' te ontwerpen, die worden tentoongesteld in de bibs. "Er bevindt zich een spook in de jeugdbib, waardoor die mogelijk moet sluiten. Als de kinderen het spook kunnen vinden, kan de bib weer open." (CVHN)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is