• Haaltert
  • Haaltert
  • Haaltert
  • Haaltert
  • Haaltert
N-VA Haaltert

U bent hier

We mogen 24.000 euro terugvorderen

Op 7 april 2014

HAALTERT - De gemeente Haaltert heeft van het Hof van Cassatie gelijk gekregen in de strijd om de dwangsommen rond acht wandelwegen, die niet goed werden onderhouden. De gemeente kreeg vorige vrijdag het arrest binnen. "Het bedrag van 24.000 euro dat Haaltert al had uitbetaald, kan nu worden teruggevorderd", meent burgemeester Veerle Baeyens.

Een buurtbewoner had enkele jaren geleden  een procedure ingesteld omdat hij vond dat Haaltert de officiële buurtwegen in de gemeente moest openstellen en onderhouden. Hij kreeg gelijk van de rechtbank en er volgde ook een reeks van dwangsommen per dag dat de voetwegels afgesloten bleven.

De gemeente ging in beroep en vocht ook het vonnis van de beslagrechter aan. Het Hof van Cassatie besliste onlangs dat de dwangsom van 20 euro per dag niet terecht was.

"Uit het arrest van Cassatie bklijkt dat we als gemeente al het nodige gedaan hadden en een dwangsom instellen niet terecht was, alleen omdat we de betrokken buurtbewoners (over wier eigendom de buurtwegen soms lopen) niet hadden gedagvaard", aldus burgemeester Veerle Baeyens (N-VA). "Daardoor kan Haaltert de reeds uitbetaalde 24.000 euro aan de ‘boze wandelaar’ Luc Beeckman nu terugvorderen."

Een jaar geleden zette de wandelaar Luc Beeckman een tweede procedure over een aantal nieuwe voetwegen in gang. Deze procedure loopt nog.

Het Hof van Cassatie gaat na of een (eind)uitspraak van een rechter wel correct is 'in rechte', m.a.w. of de rechter de wet of rechtsregel volledig correct heeft toegepast. Daarmee is de kous dus niet af. De zaak wordt nu naar een andere rechtbank gestuurd die de feiten opnieuw beoordeelt, maar dan wel mét de interpretatie die Cassatie over de bewuste wetsartikelen aanreikt in haar arrest.

"Van zodra het geld opnieuw op de rekening van de gemeente staat, gaan we het gebruiken om een extra fietspad of ander project mee te realiseren in functie van het algemeen belang. We steken het geld dus niet in de grote pot", besluit burgemeester Baeyens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is