Sneuvelt nieuw schepencollege opnieuw voor het aangesteld is ?

Op 20 juli 2017
Gemeentehuis Haaltert


Bron Nieuwsblad.be - Elke Meert
HAALTERT - Auditeur RvS adviseert terug tegen aanstelling nieuw college
Er bestaat een grote kans dat het nieuwe gemeentebestuur sneuvelt nog voor zijn eedaflegging. De auditeur bij de Raad van State adviseerde immers om de beslissing van de gemeenteraad om een nieuw college aan te stellen, te schorsen.

N-VA en SP.A, die in de oppositie belanden als er een nieuw bestuur komt met hun voormalige coalitiepartner Open & Liberaal en met Centrumlijst-VLD en CD&V, zijn al naar de Raad van State gestapt tegen de beslissing van de gemeenteraad die Haaltert onbestuurbaar verklaarde. Daar is nog altijd geen uitspraak over.

Ze startten ook een procedure bij hoogdringendheid tegen de beslissing van de gemeenteraad van vorige week – ondertussen al voor de tweede keer – om de procedure te beginnen voor het aanstellen van een nieuw college. Over die procedure was er al een zitting waarbij de auditeur de Raad van State adviseerde de beslissing te schorsen.

“Dit is geen onbestuurbaarheid, maar opgezet spel om van college te wisselen. De raadsleden hebben ook geen argumenten om telkens alles af te keuren en vervullen hun taak als verkozen raadslid niet”, zegt fractievoorzitter Paulette Looze (N-VA). “De situatie blijft natuurlijk nog altijd problematisch en we moeten de definitieve uitspraak van de Raad van State maandag nog afwachten. Dat zal gebeuren voor de voorziene gemeenteraad waarbij een nieuw college zou worden aangesteld.”

Tijd dringt

Indien de Raad van State zoals in februari de adviseur volgt, zal de eedaflegging opnieuw niet plaatsvinden. “Ik heb de zitting mee gevolgd en die is erg vreemd verlopen. Onze argumenten waren zeer overtuigend – daar sta ik nog altijd achter – en toch beslist de auditeur dat er geen onbestuurbaarheid is, maar wel wat ongemakken”, zegt CD&V-fractievoorzitter Phaedra Van Keymolen. “Het is nu spannend afwachten of de Raad van State het advies volgt. Als dat zo is, is natuurlijk de situatie hier niet ineens opgelost.”

De tijd begint te dringen voor de nieuwe coalitie. In oktober – vanaf een jaar voor de verkiezingen – kan er immers geen onbestuurbaarheid meer worden gestemd of een nieuw college worden aangesteld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is