Ons meerjarenplan 2025-2030

Bij N-VA Haaltert geloven we in de kracht van een verbonden gemeenschap.
We gaan verder bouwen aan de weg die we zijn ingeslagen, met als doel een betere toekomst voor iedereen.
Kijk eens om je heen. Op 6 jaar tijd zag je tal van verwezenlijkingen waar we terecht trots op zijn.

We gaan verder investeren in morgen om de uitdagingen die ons tegemoet komen snel aan te pakken.
We verbeterden onze wegen en fietsverbindingen en zetten daar verder op in zodat jullie vlot onderweg kunnen..
Door tal van activiteiten en het ondersteunen van verenigingen gaan we jullie de kans geven volop te genieten en voluit te beleven van het leven in onze gemeente.
Veiligheid en bereikbaarheid staan voorop. Voel je thuis in je dorp in een veilige buurt.
We streven naar een Haaltert waar iedereen zich thuis voelt, waar we elkaar koesteren en waar solidariteit centraal staat.

17 'Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen' of 'Sustainable Development Goals' (SDG's) werden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2015. Er wordt lokaal gevraagd om mee te werken aan het behalen van die doelstellingen.
Met de acties in ons meerjarenplan van 2020-2025 willen we dan ook bijdragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. 

Werk ook jij verder mee aan deze veilige, warme en leefbare toekomst voor ons allemaal in Haaltert?
Stem op zondag 13 oktober op al onze gemotiveerde kandidaten van N-VA Haaltert.
Samen maken we het verschil!

 

Investeren in morgen


Bij N-VA Haaltert kijken we naar de uitdagingen voor de toekomst en nemen we verantwoordelijkheid.

6 jaar hebben we jaar na jaar onze weg- en fietsinfrastructuur verbeterd.

59 straten werden vernieuwd. Goed voor 25,6 km aan asfalteringen. 6,6km fietsverbindingen en 9,7km voetpaden werden in de voorbije legislatuur heraangelegd.
Ook in het komende meerjarenplan willen we hier verder op inzetten. Jaar na jaar.
We gaan voor nieuwe veilige fietsverbindingen tussen de dorpen en ook waar nodig veilige oversteekplaatsen. Een fietsverbinding tussen Heldergem en Kerksken MOET er komen!
We willen onze dorpen nog aantrekkelijker maken om de fiets te nemen en bij te dragen aan een groenere toekomst.
In overleg met de buurt komt er een vernieuwing van de dorpskern in Kerksken en wordt het zijplein van het Sint-Goriksplein aangelegd. Ook Eiland, Boekent en Bergstraat zullen heraangelegd worden.

 

We weten dat de gevolgen van klimaatverandering ons allen raken, en daarom zetten we volop in op duurzame oplossingen om onze gemeente te beschermen en te versterken.

Grachten en bufferbekkens werden aangelegd. Er moet een droogte- en waterplan komen om zo de gevoelige plekken bij vooral wateroverlast aan te pakken. Overleg met de landbouwers die onze partners zullen moeten zijn om het water te bufferen. 

We investeerden in de kwaliteit van onze waterlopen.  Onze rioleringsgraad in Haaltert ligt op 98,98% (93% Vl.) en de zuiveringsgraad op 99,41% (86% Vl.).
We willen subsidies voor inwoners die een wadi of vijver aanleggen en zo water helpen te bufferen.

 

Daarnaast gaan we volop voor energiebesparende maatregelen.

We zijn 1 van de weinige gemeenten die na de COVID-crisis niet bespaard hebben op de subsidies voor inwoners bij energiebesparende werken aan de woning.
Momenteel zijn 65% van onze straten verled, op naar de 100% zodat onze straatverlichting efficiënter en milieuvriendelijker wordt.
Ook plaatsten we zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen om zo onze eigen energie op te wekken en de CO2-uitstoot te verminderen.
Zonnepanelen voor de sporthal en vrijetijdshuis staan op de planning evenals het uitbreiding van de uitrol van oplaadpunten voor elektrische wagens.

 

Met De Spot, het Oud-Gemeentehuis Heldergem en de verbouwing van het HOC creëerden we gratis extra ontspanningsruimten voor onze verenigingen.
Het vrijetijdshuis is in volle bouw.

De sportsite Dreef komt er aan. Daarnaast willen we nu het Sint-Martinusheem, De Berwinne en De Kouter opsmukken.

We hebben al tal van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met buurgemeenten. Samen staan we sterker en kunnen we informatie delen. Door samen te werken kunnen we de uitgaven beperken en verdelen.

Met deze gerichte acties willen we Haaltert klaarmaken voor morgen. Samen bouwen we aan een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.
Geef uw stem aan de kandidaten van N-VA Haaltert en werk samen met ons aan een groene, veilige en energiebewuste gemeente.

 

Voluit beleven

Bij N-VA Haaltert willen we dat onze inwoners hun gemeente volop kunnen beleven, van jong tot oud.
We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een Haaltert waar iedereen zich thuis voelt, en daar gaan we mee door.

Onze speelpleintjes kregen duurzame speeltuigen en we hebben pluktuinen aangelegd waar je vers fruit kunt plukken terwijl de kinderen spelen.
In Kerksken willen we een extra speeltuintje bij de pastorij, zodat ook daar gezinnen kunnen genieten.


De eerste volkstuintjes zijn een feit en zorgen voor een mooie samenwerking in de buurt. De sociale cohesie wordt versterkt.


We investeerden in nieuw openbaar groen. De pastorijtuinen in Haaltert en Kerksken werden opengesteld en picknickbanken werden geplaatst.
Onze volgende stap is een groen-blauwe oase in het binnengebied achter de postparking in Haaltert. Daarbij denken we aan het voorzien van speelnatuur, het opwaarderen van de beekvallei door het afbreken van allerlei constructies, het versterken van leefgebied voor soorten, het aanleggen van wandelpaden, het aanbieden van natuur-educatieve mogelijkheden voor scholen in de buurt... Er kan aan gedacht worden om de beek op deze percelen terug te laten meanderen of een natuurlijke waterbuffer te integreren. Via een participatief luik met de bewoners en verenigingen worden de wensen voor de concrete inrichting van de site in kaart gebracht.
Daarnaast hebben we nu twee hondenlosloopweides, maar we willen er één in elke gemeente zodat onze viervoeters vrij kunnen rennen.

We zijn trots op de 22 hectare nieuw aangeplant bos en het geboortebos, en willen dit uitbreiden met een groeibos. Stel je voor: bij elke mijlpaal in je leven, zoals een lentefeest, communie of huwelijk, kun je een herdenkingsboom planten. Zo groeit onze gemeenschap mee met zijn inwoners.


We blijven gaan voor de aanleg van 1 ha extra bos per jaar en waken erover dat onze groene binnenkamers niet bebouwd worden. Haaltert is landelijk en blijft landelijk ondanks alle beweringen.

We gaan streng toekijken op het naleven van kapvergunningen en de heraanplant.


In Heldergem heb je het speelbos. Ook op de site Dreef wordt er bij de uitwerking van de recreatieve zone een speelbos aangelegd met het burgerbudget.

 


Voor onze jeugd hebben we geïnvesteerd voor de toekomst. KSA Haaltert kreeg ruime ondersteuning voor een nieuw lokaal en KSA Denderhoutem voor een vernieuwde infrastructuur. Nu gaan we voor een thuis voor KLJ Kerksken.

 

Rond de sporthal van Denderhoutem hebben we een sportzone gecreëerd met beachvolleybalterreinen, een calisthenics- en skatepark. Het Vondelhof is een wandel- en recreatieparadijs. Her en der kwamen er petanqueterreinen. We willen in elk dorp een klein sportpleintje aanleggen. De jeugd kan zich zo veilig uitleven.

De recreatiezone op de site Dreef is de volgende stap. De nieuwe sporthal moet ervoor zorgen dat sportverenigingen niet hoeven uit te wijken naar buurgemeenten en door de aanleg van het kunstgrasterrein kunnen sportverenigingen in de winter hun terreinen sparen. Ook de scholen kunnen er gebruik van maken.

 

Ook onze lokale handelaars staan centraal. Met acties zoals de kadobon stimuleren we inwoners om lokaal te kopen, en met de 'Koop Lokaal' parkeerplekken zorgen we dat die plekken enkel door klanten gebruikt worden. Tijdens COVID werden ze ook met premies extra ondersteund.

Een "Dag van de Jeugd onderneemt" voor jongeren van 14 tot 18 jaar, waarbij ze bij een lokale handelaar een beroep kunnen ontdekken, lijkt ons een geweldige aanvulling.

We brengen sfeer in onze dorpen met lente- en zomerbebloeming en kerstverlichting in de winter.

We gaan de bebloemingswedstrijd voor de mooiste voortuin, voorgevel en straat opnieuw invoeren om de schoonheid van onze dorpen te vieren.


Haaltert heeft ook heel wat te bieden voor de liefhebbers van natuur en sport. Met 140 km wandelwegen die deel uitmaken van het wandelknooppuntennetwerk Dendervallei, een 30 km lange mountainbikeroute, en een kindvriendelijke speel- en beweegroute van 2,8 km met 20 oefeningen, is er voor ieder wat wils.

 

We geloven in de kracht van onze verenigingen en buurtcomités. Zij vormen het hart van onze gemeenschap, en daarom geven we hen volop steun bij het organiseren van activiteiten die leven in onze dorpen brengen. We willen een herziening van het subsidiereglement en een verhoging van de budgetten.
Dorpsraden en adviesraden moeten steeds feedback krijgen van de genomen acties.

Het lokaal bestuur heeft al veel mooie evenementen op de kaart gezet: de Cultuurmarkt, het Joenk jongerenfestival, de Smaakmarkt, de Christmas Night Run, Vlaanderen Feest, de Openluchtcinema, Erfgoeddag, de Street Run, en het Dorp van De Ronde van Vlaanderen. Deze evenementen hebben ons samengebracht en ons dorp tot leven gebracht.

We willen deze traditie voortzetten en zelfs uitbreiden. Daarom plannen we een jaarlijkse sportmarkt, waar lokale sportverenigingen zich kunnen presenteren en inwoners kunnen kennismaken met de vele sportmogelijkheden die Haaltert te bieden heeft. Zo stimuleren we niet alleen sport en beweging, maar ook de verbinding tussen mensen.

 

Met N-VA Haaltert bouwen we aan een levendige gemeente waar het bruist van de activiteiten en waar iedereen zich welkom voelt.
Samen maken we van Haaltert een plaats waar we trots op zijn, en waar verenigingen en buurtcomités de ruimte krijgen om te groeien en te bloeien.

Onze 25 kandidaten willen zich hiervoor inzetten.

 

Veilige buurt

N-VA Haaltert zet veiligheid centraal, omdat we geloven dat iedereen zich thuis moet voelen in een veilige en zorgzame omgeving.
We hebben al veel stappen gezet om onze buurten veiliger te maken, en we blijven ons inzetten om dit verder te verbeteren.

Vrachtwagens van +3,5 ton werden uit de dorpscentra geweerd. Gedaan met sluiproutes voor vrachtwagens doorheen onze dorpskernen.

Haaltert telt maar liefst 7 lagere- en kleuterscholen. Onze schoolomgevingen werden grondig aangepakt. Uniforme veiligheidsbeugels zorgen ervoor dat kinderen niet zomaar de straat op kunnen lopen en duidelijke wegmarkeringen trekken de aandacht van bestuurders. Voor de brandveiligheid werden de beugels onlangs vervangen door snel wegneembare.

 

52 nieuwe gemachtigde opzichters maken de Haaltertse schoolomgevingen nog veiliger. Zij volgden een korte opleiding en worden nu ingezet in vijf van de zes Haaltertse basisscholen bij de start en het einde van de schooldag zodat kinderen veilig kunnen oversteken in het drukke verkeer.

Schoolzones zijn nu zone 30 of werden omgevormd tot schoolstraten, waardoor het risico op ongevallen vermindert. Daarnaast maken fietsstraten smalle wegen veiliger voor onze jongste en kwetsbare weggebruikers.

 

 

 

De brandweerpost van vrijwilligers aan de Dreefstraat is een belangrijke aanwinst.

Door de kortere aanrijtijd bij interventies kunnen we sneller handelen en veel schade voorkomen.
Dit verhoogt de veiligheid en gemoedsrust in onze gemeente.

 

Als eerste gemeente in Vlaanderen hebben we Reanimatie Op School ingevoerd voor leerlingen van het 6e leerjaar. Ons gemeentepersoneel heeft een opleiding reanimeren en defibrilleren gevolgd, en er hangen inmiddels 22 AED-toestellen op strategische plekken, waaronder elke grote sportclub. Ook kunnen burgers jaarlijks gratis EHBO-cursussen volgen, wat ons allemaal veiliger maakt.

 

Vaste camera’s bij gemeentelijke gebouwen en digitale snelheidsmeters vergroten het veiligheidsgevoel en zorgen voor bewustwording. Op plekken met mobiele camera’s wordt niet meer gesluikstort. 

 

Daarnaast hebben we vuilbakken en hondenpoeppaaltjes geplaatst op wandelwegen om de omgeving schoon te houden.

 

In ons groenbeheer hebben we ook stappen gezet. Onkruidverdelgers zijn verboden, dus we hebben het onderhoud van het groen anders georganiseerd. Niemand wil een verwaarloosde buurt, en dat hebben we aangepakt met de vergroening van begraafplaatsen en onkruidarme boomspiegels.

 

In Haaltert is elke straat reeds aangesloten bij een buurtinformatienetwerk (BIN). Dit zorgt ervoor dat leden snel op de hoogte zijn van onrustwekkende feiten, wat een preventieve werking heeft. Gemeenschapswachten zien erop toe dat regels gerespecteerd worden en dankzij het GAS-reglement is er duidelijkheid: verloedering en overlast worden bij ons niet getolereerd.

De politiezone moet versterkt worden met extra manschappen. Zo kunnen wijkagenten meer aanwezig zijn in de buurten. 

 

Bij N-VA Haaltert blijven we ons inzetten voor een veilige, schone en zorgzame gemeente.
Samen maken we van Haaltert een plek waar je gerust en met een goed gevoel kunt wonen.

 

Vlot onderweg

Bij N-VA Haaltert zetten we ons in voor een gemeente waar iedereen vlot en veilig onderweg kan zijn.
Of je nu te voet, met de fiets, of met het openbaar vervoer reist, we hebben geïnvesteerd in infrastructuur die jouw verplaatsingen eenvoudiger en aangenamer maakt.

In de Ninovestraat hebben we gescheiden fietspaden aangelegd, waardoor fietsen een stuk veiliger is geworden. En daar stopt het niet: de Ninoofsesteenweg en de N460 staan nu in de planning voor soortgelijke verbeteringen. Fietsers krijgen zo de ruimte en bescherming die ze verdienen.

 

Onze voetwegen zijn belangrijk voor kinderen op weg naar school en voor fietsers die drukke wegen willen vermijden. Dankzij het harde werk van onze gemeentearbeiders hebben talrijke 2-tegel paadjes nu een effen ondergrond, waardoor ze een stuk veiliger zijn geworden. We gaan hiermee door alsook de verlaging van de overgangen van weg naar voetpaden op de kruispunten.

In het Warandepark hebben we de baantjes waterdoorlatend verhard, zodat ze nu vlot toegankelijk zijn voor de bewoners van het WZC of gezinnen met een buggy. Het hekwerk rond het park werd verwijderd waardoor het park beter tot zijn recht komt en nu nauw aansluit bij de dorpskern. De draad werd hergebruikt voor de hondenlosloopweide aan de postparking.

Ede Station kreeg een Hoppin-punt, waardoor het combineren van vervoermiddelen nu gemakkelijker is. Hoppin-punt Haaltert staat op de planning. De opstapplaatsen voor busvervoer zijn rolstoel- en buggytoegankelijk gemaakt, en de wachthokjes voor busvervoer werden vernieuwd voor extra comfort.
Zo zorgen we ervoor dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is.

We hebben tal van fietsverbindingen tussen straten aangelegd of vernieuwd. Deze verbindingen zijn essentieel om drukke wegen te vermijden. Heb je ze al ontdekt? Zoals de route van Windmolenstraat naar Kerkskenhoek, of die van Kapelstraat naar Borrekent? Of het Vondelbaantje en de fietsverbinding van Holbeekweg naar Processieweg?

De fietsverbinding tussen Heldergem en Kerksken moet er komen. rekening houdend met de natuur, maar de veiligheid van de inwoners is voor ons het belangrijkste zodat de gewestweg kan vermeden worden!
Ook de aanleg tussen Bosstraat en Wypenstalstraat zal weldra plaatsvinden.

 

Bij N-VA Haaltert blijven we werken aan een gemeente waar iedereen vlot, veilig en comfortabel onderweg kan zijn.

Samen bouwen we aan een toekomst waarin mobiliteit voor iedereen werkt.

Koester elkaar

Bij N-VA Haaltert geloven we dat een warme gemeenschap er is voor iedereen, ongeacht de uitdagingen waarmee je te maken hebt. Samen zorgen we ervoor dat niemand wordt achtergelaten. Daarom zetten we ons in voor initiatieven die ons dichter bij elkaar brengen en steun bieden aan wie het nodig heeft.

 

Armoedebestrijding staat hoog op onze agenda. Als lokaal bestuur zorgen we ervoor dat kinderen met een kansenpas vier keer per week soep of twee warme maaltijden op school krijgen. Weg met die lege of ongezonde brooddoos!

Daarnaast maken we via Rap op Stap vakanties toegankelijk voor gezinnen met een beperkt budget of mensen met een WIGW-statuut, want iedereen verdient een ontspannend dagje weg.

 

We hebben de gemeentelijke kinderopvang verdubbeld om aan de groeiende vraag te voldoen.
Het Kriebelend Teentje, Het Sprookjesbos, ’t Atomientje in Denderhoutem en Huize Kobeke in Heldergem bieden nu samen met onze "Moekes", groepsopvang en privé-crèches opvang aan vele baby’s en peuters.
We willen bovendien een ophaalsysteem voor recycleerbare luiers invoeren, zodat de kosten voor jonge ouders verlagen.

 

 

 

 

 

 

Onze kinderen kunnen volop genieten van ruil- en uitleendiensten. Via ZOEM kunnen ouders buitenspeelkoffers, circuskoffers, verkleedkoffers of muziekkoffers reserveren voor uren speelplezier. In de Spelotheek De Bouwdoos kun je gratis spelletjes en speelgoed ontlenen voor kinderen tot 12 jaar, en de fiets-o-theek Op Wielekes biedt kwalitatieve fietsen op maat voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

Na 30 jaar zonder investeringen in sociale woningbouw, hebben we kleinschalige projecten opgezet in verschillende gemeenten.

Dankzij een nieuw toewijzingsbeleid en de controle op de naleving ervan wonen in de nieuwe projecten zoals Bruulstraat en Hooglareweg 100% mensen uit Haaltert zelf.
We gaan door op deze lijn met kleinschalige sociale woonprojecten zoals Kleine Dries, Sint-Gorik en Site Noens. Zo laten we de meest kwetsbaren niet in de steek.

 

Respect voor onze senioren staat centraal. In het ontmoetingscentrum De Kompanie organiseren we wekelijks tal van activiteiten, van uitstappen en kaarten tot dansen en bingo. Het seniorenrestaurant biedt drie keer per week een warme maaltijd aan.

Via ons digipunt kunnen senioren hun digitale vaardigheden verbeteren, en met infoavonden over thuisondersteuning helpen we hen langer thuis te blijven wonen.

 

Ook onze jeugd laten we niet in de steek. Naast de initiatieven en kampen van onze jeugddienst, dienst cultuur, en sportdienst, willen we voor onze adolescenten van 16-21 jaar gratis infoavonden organiseren. Voor 16-jarigen rond de bromfietsopleiding, voor 17-jarigen een basiscursus theorie voor het autorijbewijs, voor 18-jarigen een EHBO-opleiding, en voor 20-ers info over zelfstandig wonen.

 

Met zomerklassen helpen we kinderen met een taal- en leerachterstand om sterker aan het schooljaar te beginnen.
Via Taalklap ondersteunen we anderstalige nieuwkomers bij het leggen van contacten en het leren van Nederlands. Via taalkriebels leren anderstalige kinderen spelenderwijs nieuwe woorden.
We willen de vrijwilligers danken voor hun inzet.
Aan nieuwkomers zeggen we: Welkom!
Leer onze taal, werk en draag bij aan onze gemeenschap. Samen maken we van Haaltert een plek waar het fijn leven is.

 

Bij N-VA Haaltert koesteren we elkaar, want samen zijn we sterker.